Du kan sidde på bagsædet med Josef og Maria
Katrine
Udgivet d. 12-12 2021
Katrine

Du kan sidde på bagsædet med Josef og Maria

Kan du huske, når du som barn kørte på weekend hos dine bedsteforældre eller på ferie med familien? Du sad på bagsædet, mens far eller mor sad bag rattet. 

Var du som barn nogensinde bekymret for, om I ville nå frem til mormor eller til Italien?

Jeg var ikke. Nok kunne det tage lang tid, meget lang tid endda. Og ofte syntes jeg, der var alt for langt mellem stoppene på McDonalds eller tankstationer med mulighed for at få en is.

Men jeg bekymrede mig ikke om vejkort, afkørsler eller fartgrænser - eller om min mor eller far kunne finde ud af at få mig frem til mine bedsteforældre i Rødovre eller Silkeborg eller, om de evnede at få os frem til feriemålet i Sverige eller Østrig.

Jeg kan ofte opleve, at jeg sidder "på bagsædet" i mit liv. Jeg har steder, jeg gerne vil hen, mål jeg gerne vil nå - og som et barn på vej på ferie kan jeg synes, at der går alt for lang tid, før mine ønsker opfyldes. Samtidig kan jeg blive frustreret, når jeg ikke forstår vejens krumninger, omfartsveje og afkørsler. Men jeg kan ikke se hele vejkortet. Jeg har ikke overblikket. Jeg har ikke den fulde kontrol.

Det samme gjaldt for Josef og Maria.

De blev kaldet til at være jordiske forældre til verdens frelser. Bum, så havde Maria en baby i maven. Bum, så skulle Josef gifte sig med en gravid kvinde i et samfund, hvor ære og skam betød alt. Og så blev de sendt afsted på deres livs rejse, til Betlehem. De vidste ikke, hvor de skulle bo, hvor Maria skulle føde - eller at de efter opholdet i Betlehem ville blive tvunget til at flygte til Egypten, fordi en paranoid konge ville slå Jesusbarnet ihjel. For slet ikke at tale om, hvad det barn, Maria havde i maven skulle opleve (f.eks. at blive korsfæstet!) og opnå (at frelse verden!).

Josef og Maria sad på bagsædet. De kunne ikke se masterplanen eller en detaljeret ruteplan. Alligevel tog de afsted.

Hvorfor? Fordi Gud, via to engle, havde bedt dem om at gøre det med ord som:

"Josef, Davids søn, vær ikke bange" (Matt. 1:20)

"Frygt ikke, Maria!" (Luk 1:30)

"Herren er med dig" (Luk 1:29).

Gud ville selv gå med, gå foran. Han ville sidde bag rattet. Han havde masterplanen, kortet over rejsen, den detaljerede ruteplan, og det, tror jeg, at det jødiske par havde fået en fornemmelse af.

Gud havde magten til at føre sin plan igennem og føre Maria og Josef frem til deres bestemmelsessted. I første omgang Betlehem, og ultimativt hjem til Gud ad den vej, som deres søn, Jesus, ville bane med sit liv, sin død og opstandelse.

Derfor havde de ikke grund til at frygte, men kunne snøre sandalerne, sætte sig på æslet og begive sig ud på den rejse, Gud kaldte dem til at tage på.

Det samme kan du. Hvis du inviterer Gud ind i dit hjerte og går ad den vej, han har lagt for dit liv, så vil han selv gå foran. Du kan stole på, at han vil sidde bag rattet, at han kender vejen og vil føre dig. Det er meget sandsynligt at vejen bliver alt andet end lige, at den vil gå gennem omkørsler, tunneller, ad hårnålesving og over bakker. Men han både kan og vil føre dig frem til dit bestemmelsessted, som han gjorde for Josef og Maria. Derfor kan du i dag – hvor du end er på din rejse - læse de ord, Gud talte til Josef og Maria og sætte dit eget navn ind:

”Katrine, vær ikke bange”

”Frygt ikke, Katrine”

”Herren er med Katrine”

Glædelig advent!